Pepparkakshus+kakor

Pepparkakshuset är fortf ofärdigt:P Något jag måste fixa i helgen dock



3 dl strösocker
2 dl sirap, ljus
125 gram smör 
1 dl vatten
2 dl grädde
3 msk kanel, malen
2 msk kardemumma, malen
1 msk ingefära, malen
2 tsk kryddnejlika, malen 
1 msk bikarbonat
17 dl vetemjöl, - 1,9 l

Tillagning

1) Häll socker, sirap och smör i en kastrull och rör tills sockret har smält. Häll blandningen i en hushållsassistentens degbunke tillsammans med vatten och grädde.

2) Blanda kryddor och mjöl, men spara två deciliter till utbakningen. Häll ner det kryddade mjölet lite åt gången i bunken och arbete degen tills den är smidig.( ett bra tips är att hälla allt i en plastpåse, blanda ihop det och sen är det lättare att hälla i degspadet)

3) Lägg degen i en plastpåse och förvara den i kylen. Den står sig i minst tre veckor. Det går bra att använda degen direkt.

4) Sätt ugnen på 225 grader. Pudra ut mjöl på bakbordet. Kavla ut degen ca 2 mm tjock och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lyft försiktigt över kakorna till en plåt med bakplåtspapper på.

5) Grädda stora kakor cirka 8 minuter och små kakor i cirka fem minuter. ¡Kristyr: ¡7. Gör en proffskristyr: ¡4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit.
Ev några droppar karamellfärg ¡Sikta florsockret genom en sil. Vispa äggvitan med elvisp tills den är vit och fast. Rör ner florsocker med en slickepott till en blank massa. Droppa i ättiksspriten och eventuell karamellfärg. ¡Gör en smal strut av bakplåtspapper och fyll den till en tredjedel med kristyr. Vik ihop i toppen och klipp ett litet hål i strutens spets. Nu kan du dekorera husets små pilliga bitar. Om det behövs kan du sedan klippa hålet större för mer dramatiska effekter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0